Linkning af fødevarer

De fødevarer du finder på hylderne i supermarkedet har et begrænset udvalg af næringsværdier deklareret på deres label. Ofte er det kun de lovpligtige informationer du finder, såsom energiindhold, kulhydrat, protein, fedt etc. Der er ingen information om mineraler og vitaminer.

Det betyder, at hvis du bruger fødevarer med data fra labels (f.eks. vores database over forbrugerfødevarer eller fra andre programmer eller blot fra madvaren selv), så går du faktisk glip af alle de næringsværdier, som ikke er lovpligtige at deklarere.

k Linkning af fødevarer er en VITAKOST funktion, som giver hyldevarerne fra supermarkedet ekstra data. Det sker ved at de linkes til en fødevare fra en videnskabelig standarddatabase (f.eks. DTU's Frida database), hvorefter de vil få tilføjet de manglende næringsværdier til deres profil.

Så når vi f.eks. har "Letmælk, Thise" i databasen, eller du selv opretter den, så kan den beriges med data fra en standard letmælk.

Kort sagt betyder det, at du skal linke til den madvare der passer BEDST med den oprindelige. Hvis du ikke mener der et præcist match, så undlad hellere at linke, så du undgår misvisende data.

Eksempler på korrekt linkning:

• "Letmælk, Thise" linkes til "Letmælk, konventionel (ikke-økologisk)"
  • "Tomat ketchup, Beauvais" linkes til "Ketchup, tomatketchup"
  • "Hamburgerryg, Tulip Pålækker" linkes til "Hamburgerryg , pålæg, 3%"
  • "Flåede tomater, Budget" linkes til "Tomat, flået, konserves"

Eksempler på forkert linkning:

• "Madlavningsfløde 18%, Karolines Køkken" linkes til "Fløde 38 %, piskefløde". Her er der et stort mis-match mellem fedtindholdet i de to produkter, og de bør derfor ikke linkes.
  • "Ketchup, 50% mindre sukker, Heinz" linkes til "Ketchup, tomatketchup". Her er ketchuppen fra standarddatabasen en almindelig ketchup, og derfor må man forvente at forskellen i sukkerindhold i de to produkter gør, at de ikke bør linkes.

Programmet bruger altid fødevarens egne data først, så når du linker risikerer du ikke at madvarens egne data overskrives. Det er kun de manglende data der fyldes ud. Det er din sikkerhed for at de data du ser er så præcise som mulige.